Mindig is kíváncsi voltál, milyen a tavasz Tel Avivban? Titkon tudtad: egy nap biztosan eljutsz kincsekre vadászni Jaffa színes bolhapiacára? Saját szemeddel-szíveddel akartad látni Betlehemet – annak minden kontrasztjával, Jézus jászolával, a világhírű graffiti művész, Banksy kiállításával, és a Palesztina és Izrael között húzódó elválasztó fallal? Lebegnél velünk a Holt-tenger vizén, a világ legmélyebben fekvő pontján, felemelkednél a Kísértés hegyére a legősibb máig álló város, Jerikó határában? Megmásznád velünk a Golgotát, kívánnál valami a jeruzsálemi Sirató-fal tövében, és körbejárnád az aranykupolás Szikla-dómot az Al-Aqsa mecset mellett?
És mindeközben végigkóstolnád a térség legendás fogásait, a ropogós falafeltől, krémes humusztól, frissítő tabulén, kényeztető burekászon át egészen az édesen csábító malabiig, és kihagytatatlan baklaváig? Akkor tarts velünk kiscsoportos – legfeljebb 16 fős – kulináris-kulturális vakációra, ahol Jeruzsálem és Tel Aviv legszebb szállóiból indulva, csillagtúra-szerűen fedezzük fel a térséget, Steiner Kristóffal és Nimrod Dagannal, felelősségteljes hedonizmus, és a kompromisszummentes szabadság nagyköveteivel, akiknek évzizedeken át volt otthonuk a régió.
Fotók: Czabán Máté és Salamon Sára
“Aki ellátogat Izraelbe, látogasson el Palesztinába is” – szoktam javasolni, mert a két külön világ egymásból, egymástól merít gasztronómia, és spiritualitás terén is. Különbözőségeik mentén egyeznek. Egy ilyen utazást követően az ember egyenesen átlényegül – mindehhez nincs másra szükség, mint velünk tartani, és levenni a láthatatlan szemellenzőt.” – mondja Steiner Kristóf, író és aktivista, míg Nimi számára – aki szintén író, és az Izraeli Nemzteti Színház színésze volt -, Tel Aviv az univerzum kellős közepe: “Igazi társadalmi olvasztótégely. Izgatott vagyok, hogy együtt fedezhetjük fel ezt a különleges világot, a szülőhelyemet, ahová éljek bárhol is, mindig kitárt szívvel, kalandokra és csodás fogásokra éhesen térek haza.”
Az utazás során felfedezzük a Levant-térség növényi alapú konyhaművészetét. Az helyi konyha rendkívül izgalmas, hisz a klasszikus közel-keleti fogások és a világ minden pontjáról érkező bevándorlók kedvencei egy tányéron landolnak, fúziós fogásokat alkotva. A „vegan friendly” matricát még a steakeket és kebabokat kínáló evődék is kibiggyesztik – afféle presztízskérdéssé vált, hogy a magára valamit is adó éttermeknek legyen vegán menüjük. Izrael lakosságának 8%-a vegán és 20%-a vegetáriánus. Nem kötelezünk senkit a vegánságra, de a közös étkezések alkalmával a reggeli vegetáriánus, míg a street food snack ebédek, és vacsorák 100% növényi alapúak, azaz vegánok. Szívvel-szerettel hívunk meg, hogy – ha nem is vagy vegán – fogadd el ezt a kellemes kihívást…