A burgonya egy nagyon sokoldalú konyhai alapanyag. Az olaszok is szívesen használják, nagyra értékelik. A mpacchiuse burgonya egy tipikus calabriai étel. Ez a recept Cosenza városából származik.
Az étel fő jellegzetessége, ahonnan a „mpachiuse” elnevezés is ered az, hogy a burgonyaszeletkék „összeragadnak”. Ennek a kívül ropogós, belül puha étel köretként és önálló ételként is megállja a helyét. Íze a főtt és a sült burgonya keverékére emlékeztet. Az alapreceptet többféle alapanyaggal gazdagíthatjuk. A klasszikus és egyben legkedveltebb kombináció a Tropea hagymával ízesített változat, de gazdagíthatjuk pancetta-val, vargányával, fokhagymával vagy paprikával is. A Sila vagy hozzá hasonló sárga burgonyafajta használatát javasoljuk.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
250 g hagyma
60 g olívaolaj
só
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és maximum 3 mm vastag szeletekre szeljük. A hagymát is megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk és fedővel lefedjük. Közepes hőfokon körülbelül tíz percig sütjük lehetőleg keverés és a serpenyő mozgatása nélkül.
Ezután emeljük le a fedőt, adjuk hozzá a hagymát, fedjük le újra, és süssük további 20 percig. Időnként mozgassuk, rázogassuk meg a serpenyőt, hogy ne tapadjon le a krumpli a serpenyő aljára. Fedő alatt süssük további 15 percig közepes lángon, alkalmanként – nem túl gyakran! – megkeverve. Aranybarnára süssük, forrón tálaljuk.
Ha már jártasak vagyunk az alaprecept készítésében, nyugodtan kísérletezzünk az ízesített változatokkal is. A legjobb, ha az új ízek (például a vargánya, pancetta, fokhagyma) a hagymával egy időben kerülnek a serpenyőbe. Tovább gazdagodik a mpacchiuse burgonyánk, ha gorgonzolát adunk hozzá. Az apróra vágott sajtot a még forró burgonyára hintsük a sütés utolsó mozzanataként.
Érdemes kipróbálni a sütőben sütést is. Ez esetben alufóliával fedjük le a tepsit. 180°C-os sütőben 30-35 percig süssük.
Jó étvágyat!

