Ha jártál már Nimi & Kristóf-féle elvonuláson, Methana eldugott félszigetén, és kíváncsivá tett Görögország talán legkevésbé ismert szeglete, vagy ha még nem voltál náluk, de elsőre túl csendesnek és elszigeteltnek érzed a kis falujukat, így inkább a térség többi kincsével ismerkednél meg elsőre, ez a 8 napos, 7 éjszakás vegán kulináris multikulturális utazást neked találták ki.
Athéntól és Korintosztól Póroszon és Hydrán át Nafplionig és Epidavroszig felfedezzük az ókori és modern görög világot, a hagyományos és kortárs hellén gasztonomiát, közben pedig közelebb kerülhetünk utastársainkhoz, és önmagunkhoz. A program:
Március 15. Leszállás Athénban, bejelentkezés a Brown Lighthouse Athens hotelba – a szállodában szpanakopitával, hagyományos görög péksüteménnyel és pezsgővel várunk, majd becsekkolás után délutáni sétát teszünk a Monastiraki térre az Akropolisz tövében, és a bolhapiac szívében, a Happy Blenderben vacsorázunk. Aki fáradt, nyugovóra térhet, akiben még van szusz, elsétálhat velünk Athén legmenőbb hipszter negyedébe, az önálló mini államként működő Exarchiába egy italra.
Március 16. Mesés büféreggeli a szállodában, majd kicsekkolás után egy autóbusz érkezik a szállodához, és a Peloponnészosz legkeletibb csücske felé hajtunk. Az út hosszú lesz, de félúton megállunk az ókori Korinthosz mellett egy kávéra – aki szeretné, fakultatív programként be is mehet a körbenézni, és lesz mégegy pihenőnk kedvenc kávézónkban, a Methanára néző Storkban. Hajóval megyünk át Poros-szigetre, majd bejelentkezünk az Odyssey Poros Eco Bio hotelbe. Esti séta következik Poros városában – ez is fskultatív, majd közös vacsoránkat étkezzünk, melyet kifejezetten nekünk készít az Odyssey csapata.
Március 17. Korai reggeli az Odyssey-ben, majd ezután egynapos kirándulásra indulunk a gyönyörű Hydra-szigetre – ez Leonard Choen dalszerző és énekes második otthona, majd sétálunk egy nagyot – innen ugyanis minden motoros jármű ki van tiltva. Este visszautazunk Poros szigetére, és a Taverna Gia Masban lakomázunk, ahol a tulajdonos, Dina megismertet minket a hagyományos görög ételekkel és egy feledhetetlen borkóstolót is tart, csak nekünk.
Március 18. A reggelit ezen a napon fakultatív főző workshop keretében együtt készítjük el. Reggeli után busszal indulunk Görögország első modernkori fővárosába, Nafplióba. Ezen a napon egy olívaolaj kóstolón is résztveszünk, ahol megtudhatjuk, hogyan készül a legendás görög olívaolaj. Délután Bejelentkezünk szállodánkba, majd pihenő után esti sétát teszünk a hangulatos óvárosban és kedvenc helyi éttermünkben, az Aiolos Tavern Nafplioban vacsorázunk.
Március 19. Ez a nap a szabadságé! Reggeli után mindenkinek lesz ideje a város felfedezésére, a helyi művészeti galériák, üzletek és a tengerparti sétányt szegélyező kávézók és a kikötő bejárására, kora este pedig ismét találkozunk, hogy megmásszuk a gyönyörű Plamidi erőd 999 lépcsőfokát – ez is fakultatív, majd kényeztetjük magunkat egy hatalmas lakomával: vegán szuflákit és gíroszt vacsorázunk az óvárosában, a Mitato Nafplioban.
Március 20. Reggeli után felfedezzük a hihetetlenül színpompás nafplioni termelői piacot, majd kora délután útnak indulunk – útközben pedig megállunk, hogy meglátogassuk az impozáns ókori görög színházat, Epidavroszt – a legrégebbi színházat az egész világon. Megállunk a korintoszi csatornánál is, majd bejelentkezünk loutrakii szállodánkba, ahol házi készítésű görög vacsorával várnak minket a házigazdák.
Március 21. Reggeli után kijelentkezünk és visszautazunk Athénba, bejelentkezünk a szállodánkba, majd szabadidő után újra találkozunk, hogy körbejárjuk a bárokat és kávézókat az elegáns Plaka negyedben, majd naplementére előtt felsétálunk, hogy megnézzük a kilátást a híres Akropolisz mellől. Aki szeretne bemenni az Akropolisz múzeumba, az csatlakozhat hozzánk csak vacsorára is – Athén legjobb vegán éttermében, a Winners Vgnban vacsorázunk.
Március 22. Reggeli után mindenkinek lesz szabad ideje a tetőteraszon hűsölni, a napágyakon lazítani, vagy a szuvenír-ajándékvásárlást véglegesíteni, délután pedig kijelentkezünk a szállodából, és elfogyasztjuk a búcsúebédet a Vegan Beatben, ahol laskagombából készült gyrost falatozva búcsúzunk el, nagy-nagy öleléssel… és irány a reptér.
Fontos:
- Napi két, 100%-ban növényi alapú étkezést biztosítunk. Az ebédről mindenki maga gondoskodik – és természetesen a nem közös étkezések kapcsán nem elvárás a vegánság, ugyanakkor inspirálunk, hogy ha van ambíciód, próbáld ki ezt a kihívást.
- Kristóf és Nimi nem túravezetők, nem idegenvezetők, hanem az út társ-szervezői, és utastársaink, és ahogyan a vendégeinktől sem várjuk, hogy minden egyes fakultatív programon résztvegyenek, ez rájuk is igaz.
- Az út egyes állomásai közt busszal közlekedünk, és egy-egy alkalommal előfordulhat, hogy hosszabban, akár 3 órán át úton vagyunk (persze pihenőt beiktatunk). Epidavrosz öblöt övező autóutak kacskaringósak, így aki hajlamos rosszúllétte, így készüljön.
- Az görögországi időjárás márciusban kellemes és meleg, akár 25 fok is lehet, mikor süt a nap, de borongós időben, és este akár 10 fokra is hűlhet, így retteges, változatos öltözködését javaslunk.