A calabriai pesto egy ízletes és egyszerű szósz, kitűnő párosítás penne tésztához vagy akár frissen sült házi kenyérre vagy pirítósra kenve.
Az igazat megvallva helytelen a pesto elnevezés, hiszen az elkészítéséhez nincs szükség mozsárra. Egyik összetevőt sem törjük apróra, ahogy azt a klasszikus pestok esetében megszoktuk.
A hagyományos pesto calabrese titka egy kis nduja! A vegetáriánus változatnál calabriai chilipaprikával lehet helyettesíteni. J
Hozzávalók
- 300 g vastaghúsú/kaliforniai paprika
- 200 g cseresznye paradicsom (nagyobb szemű koktélparadicsom fajta)
- 100 g lilahagyma ( a legjobb a tropeai cipolla rossa fajta!)
- 100 g ricotta
- 70 g félkemény calabriai pecorino sajt
- 10 g bazsalikom
- 10 g Nduja (vagy két kis chilipaprika)
- ízlés szerint oregánó
- extra szűz olivaolaj
Elkészítés
Egy nagy serpenyőbe öntsünk egy kevés olivaolajat, és ha már felmelegedett, adjuk hozzá a felaprított hagymát és az apróra vágott paprikát.
Közepes lángon pirítsuk puhára a paprikát , üvegesre a hagymát.
Majd adjuk a serpenyőbe a negyedekre vágott koktélparadicsomot. Ízesítsük sóval! A hőfokot vegyük még lejjebb, és főzzük körülbelül negyed óráig.
A tűzhelyről levéve adjuk hozzá a nduját (vagy a chilit) és az apróra tépkedett bazsalikomleveleket. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk hűlni pár percig.
Botmixer segítségével homogén krémmé alakítjuk.
Óvatosan keverjük a krémhez a ricottát és a reszelt pecorino sajtot. Ízesítsük oregánóval és pár csepp olivaolajjal!
2-3 napig tárolható hűtőszekrényben. Felhasználás előtt egy órával tegyük szobahőmérsékre.
Boun appetito!