Olasz gasztronómia
Itthon gyakran hallani, hogy az emberek olasz konyháról beszélnek. Olaszországban utazva viszont ráébred az ember, hogy ez a kategória nem létezik. Minden régiónak saját ízei, specialitásai vannak. Nagyon széles, sokszínű és izgalmas az ételválaszték az országban. Egy útvesztőbe kerül az ember, ha megpróbál az olasz konyháról általánosságban beszélni.
Valóban van azonban néhány alapvető dolog, ami jellemző mindenhol. A kenyér (il pane) szinte minden étkezés mellé kerül asztalra, akármerre járunk. Biztosan találkozunk Grissini-vel, a mi ropinkhoz hasonló kenyérpálcikákkal, amit a fogások előtt, között rágcsálhat az ember. A gyerekek nagy kedvence!
Pizza, pasta! Nápoly a pizza készítés bölcsője, de az egész országban nagyon jó minőségű pizzát kapunk. Egy sima Pizza Margherita is különleges élmény lehet. Közkedvelt a Pizza Quattro Formaggi (négysajtos), Parmigiana (padlizsános) Capricciosa (aritcsókás). Hawaii pizzát nem ismerik, és szokatlan számukra, ha ketchupot kérünk a pizzához. Sokféle formájú tésztával fogunk találkozni, amit általában gazdag tejszínes szósszal esznek, amelyet parmezán sajttal szórhatunk meg.
A halak és tengeri gyümölcsök mellett szívesen főznek hüvelyesekkel, zöldségekkel. Oliva bogyó, olivaolaj is nélkülözhetetlen kellékei az asztalnak. Húsételek sokszor egyszerűek, de magas minőséget képviselnek. A salumi náluk nemcsak a szalámit jelenti, hanem ide sorolják a híres prosciutto-t (füstölt sonkát) és a mindenféle kolbászt, a salsiccia féléket.
Sajtok nélkül sincs meg egy igazi olasz étkezés. A parmezán, a gorgonzola és a pecorino világhírűek.
A dolce vita életérzéshez járnak az édességek is. Fagylaltot enni Olaszországban kötelező! A tiramisu mellett érdemes megkóstolni az általában gyümölccsel készült lepényszerűséget a crostata-t és a különböző aprósüteményeket, a biscotti-t.

