NYUGATI TÍPUSÚ SZÁLLODÁK:
Hagyományos szálloda, árban és minőségben többféle kategória érhető el. Mi az európai 3-4 csillagos kategóriájú szállodákat kínáljuk.
Példa ilyen szállodára az út során: Hotel Gracery Asakusa Tokió
RYOKAN:
A legtipikusabb, legizgalmasabb szállás a ryokan, a hagyományos japán fogadó. Az alábbi leírás általános, ettől a konkrét szállásaink eltérhetnek.
Belépéskor le kell venni a cipőt, a vendégeket kikészített papucsok várják. A szobák tatamival fedettek, a tatami kemény gyékény-matrac. Fekhelyül az este kikészített, reggeli alatt elpakolt futon, vastag matrac szolgál. A szobában földön ülnek, ezt teszi kényelmessé általában a láb nélküli háttámlás “szék”.
A reggeli és a vacsora időpontja előre megbeszélt, fix időpont. Nem illik késni, de korábban sem érdemes megjelenni. A japánok híresek a pontosságukról. Az étkezések japán ételeket tartalmaznak, ezért meglepetésekre is számíthatunk a reggelinél (pl. rizs, hal). Ha nincs a szobához tartozó zuhanyzó, akkor a közös fürdőben fogunk tisztálkodni. Itt is érvényes az onsenek alapvető szabálya: csak tisztán ülünk be a medencébe, tehát először alaposan lezuhanyozunk, a szappant is leöblítjük magunkról. A közös fürdő általában este 5 és 9 között van nyitva. Tatamira csak zokniban (esetleg mezítláb) lépünk, a papucsot kint lehet hagyni az ajtó előtt. Tolóajtók vannak, ne dőljünk neki, s ne támasszuk neki a bőröndöt.
Példa ilyen szállásra utunk során: Yudanaka Yumoto.
ÉTKEZÉSEK
Utunk során főleg japán éttermekben étkezünk, de néha nyugati stílusú étterembe is ellátogatunk.
Amikor önállóan megyünk étterembe, mindig legyen nálunk készpénz, sok helyen nem lehet kártyával fizetni. Nem kell borravalót adni.
Nem szokás az elénk tett ételt ízesíteni, sózni. Japánban úgy gondolják, a szakács pontosan a megfelelő ízesítéssel készíti el az ételt, s udvariatlanság azt felülbírálni.
A rizs kiemelt fontosságú a japánok számára. Általában az étkezés vége felé szolgálják fel. Nem szokták ízesíteni, esetleg csak úgy, hogy az evőpálcikák közé vett falatnyi rizst egy pillanatra a szójaszószba mártják. Szójaszószt a rizsre önteni udvariatlanság. Amikor nem használjuk az evőpálcikákat, párhuzamosan tegyük a pálcikatartóra. Sose állítsuk bele a rizsbe, vagy más ételbe, mert ez a halotti szertartásokat idézi fel, ami miatt japán asztal szomszédainkat kirázza a hideg. Szintén ne fogjuk a pálcikákat külön, két kézbe, és ne szúrjuk fel az ételt, mint egy villára.
Érdemes gyakorolni a pálcikával evést, de ha nagyon nem megy, hozzunk magunkkal fából készült villát és/vagy kanalat (fémet ne, mert az felsértheti a szép lakkozott edények felszínét).
Sok étterem kirakatában az ételek műanyag mintái láthatóak, most már csak le kell fotózzuk a kívánt mintát, s rendelésnél megmutatni (legyen rajta a képen az étel japán felirata (neve) is! Az éttermek nem rugalmasak, az étlapon szereplő ételeket úgy szolgálják fel, ahogy az náluk szokás. nem fogunk tudni módosítani az étkeken.
Amennyiben a szállás nem tartalmaz reggelit, választhatjuk a japán kávéházak elfogadható árú reggeli kínálatát, amelyek általában kávéból, pirítósból és salátából állnak. Gyakran viszont füstösek, amennyiben a dohányzás megengedett. Szinte minden boltban vásárolhatunk friss szendvicseket vagy rizslabdákat (onigiri).
ÉTELALLERGIÁK, KÜLÖNLEGES ÉTKEZÉSI KÉRÉSEK
Kérjük, már foglaláskor jelezze, amennyiben bármilyen étel intoleranciával, allergiával rendelkezik, vagy vegetáriánus/vegán. A légi járatokon tudunk speciális étkezést rendelni, de csak legfeljebb 7 nappal az indulás előtt.
A túra során az előre foglalt étkezések esetében mindent megteszünk annak érdekében, hogy a speciális igényeket figyelembe vegyék, azonban ezt garantálni nem tudjuk. Az éttermek esetében előfordulhat, hogy nem tudják teljesíteni a különleges kéréseket.