A világ minden más tájához hasonlóan igen nagy különbség van a között az étel között, amit egy étteremben tesznek elénk és amit egy japán család fogyaszt a hétköznapokon.
Az egyik jellegzetes dolog a japán konyhában, hogy az étkeket főleg elkészítési módjuk alapján nevezik el, és az, hogy konkrétan milyen összetevőik vannak, nem egyértelmű a név alapján, kivéve persze, ha ezt a menübe rögtön odaírják. Így a sushi azt jelenti, hogy egy bizonyos módon főzött bizonyos típusú rizs, melyre különböző dolgokat, főként (de nem kizárólag) halat raknak, illetve göngyölnek bele.
A japán konyha nagyon szezonális, és mindig igyekeznek a legjobb minőségű élelmiszereket felhasználni. Itt még egy sarki éjjel-nappaliban vásárolt előre csomagolt étel is jó minőségű és finom.
A rizs nagyon fontos a japánoknak. Több szavuk is van rá, a leginkább használatos a “gohan” mely egyaránt jelenti a főtt rizst és az étkezést magát (úgy mint hiru gohan =ebéd, vagyis “napközbeni étkezés”; yoru gohan = vacsora, vagyis “esti étkezés”). Fogyasztásával kapcsolatban az Etikett menüpont alatt tudhatnak meg többet.
Szigetország révén dominál a hal, de megtalálhatjuk az étlapok menüjén a kobei marhahúst is. Amerikai gyorséttermek is vannak a nagyvárosokban, itt érdekes japanizált burgerváltozatokat is találni (például tintahalas fekete buci).
Utasaink kipróbálhatják majd az ekiben-t, ami vasútállomásokon és a shinkansenen árult bento, vagyis dobozkában ízlésesen tálalt étel. Egy másik gyorsétel avagy rizsszendvics az onigiri, mely egy rizsgombócba rejtett meglepi (tuna, natto, csirkehús, vagy más), szárított tengeri algába csomagolva.
A japánok körében népszerűek az indiai curry és az olasz tésztaételek is, de ezeket “japánosítva”, az eredeti ízvilághoz képest kissé másképp készítik el.
Ugyanígy, több kínai ételt is átvettek és japánosítottak, főleg tésztaleveseket. Érdemes kipróbálni a ráment, az udont és a soba-t, melynek van száraz változata is (zarusoba).
Minden japán tájegység, város és valamire való falu híres valamely étekről, italról vagy édességről. Helyi utazási irodák gyakran pont azzal a céllal indítanak utakat, hogy megkóstolják helyben ezeket a különlegességeket. Így például Osakában és Hiroshimában az okonomiyaki helyi változatai híresek. Az okonomiyaki egy egyszerű, angolul “savoury pancake”-nek, sós palacsintának fordított egytálétel, melyben egy palacsinta szerű alaptésztába raknak reszelt káposztát, és bármi más feltétet, zöldséget, tenger gyümölcseit, majd kisütik. A név maga kb. azt jelenti: kedvenc ételeid kisütve.