Bortúráink szervezése során megkérdeztünk hazai borászati szakembereket arról, hogyan ismerkedtek meg a szakmával, minek a hatására kezdtek el szőlővel, borokkal foglalkozni, és hol tartanak most.
„Első generációs borászként nem a családtól örököltem a szőlőművelés és a borkészítés szeretetét. Hobbiból, mondhatni szerelemből vált hivatássá. 2012-ben került az első szőlőterület a kezeim közé. Akkor ez hatalmas vállalásnak tűnt, de nem szerettem volna megfutamodni a feladat elől. Így jelentkeztem az egyetemre, ahol elméleti tanulmányaimat a saját szőlőben és pincében mindjárt kipróbálhattam a gyakorlatban. 2014-es évjáratot kóstolhatta először a közönség, azóta kerülnek a Zachár borok évről évre palackba. Az érdeklődőkkel való kapcsolatom saját borkóstolóinkon teljesedik ki, ahol borászatunk által létrehozott nedűk bemutatásával igyekszem e szép szakma rejtelmeibe bevezetni az érdeklődőket. „

Zachár Ágnes, Zachár Pincészet, Sopron
„Semmi közöm nem volt a borhoz – persze azon kívül, hogy rendszeresen fogyasztottam különböző minőségben és mennyiségben – egészen addig, míg a Feleségem fel nem hívta a figyelmemet egy izgalmas lehetőségre, mellékállásnak. Eljöttem Janihoz, beszélgettünk és rögtön beszippantott a Bolyki Pincészet légköre. Három hónap múlva pedig azt vettem észre, hogy Jani elutazik egy hónapra, az indulás napján pedig azt mondja, hogy meg tudom csinálni – és átadta a „pince kulcsát”, hogy vigyázzak rá.
Azóta eltelt lassan 4 év, birtok igazgatóként pedig egyre jobban megismerem a bor világát. Eger ehhez ideális hely, hiszen az egyik legizgalmasabb borvidék Magyarországon. Ráadásul a meghatározó borászatok vezetésével épp olyan megújulás felé indult el, aminek a fogyasztók és a bort készítők is élvezni fogják a gyümölcsét – ennek pedig már tevékenyen is részese lehetek.
A bort és a borkészítést sokan túlmisztifikálják, mi inkább a vidámságot, lazaságot, kissé bohém világot látjuk ebben – nem lehet elmenni a kulturális jelentősége mellett, de büszke vagyok rá, hogy egy kicsit lázadó, igazi punk pincészethez jöhetek be minden reggel dolgozni.”
Horváth Máté, Bolyki Pincészet, Eger
